Delta i seremoni

Når noen dør kan man vise omsorg for de pårørende og ta del i sorgen på ulike måter. Mange velger å sende en blomst til de pårørende eller til seremonien, og for mange føles det fint å være tilstede i seremonien.

Hva skal jeg ha på meg?

Mange som ikke har vært i begravelse tidligere lurer på hva slags klær de skal ha på seg. Det er vanlig å kle seg i mørke, nøytrale farger, og er du blant den nærmeste familien, velger mange et pent antrekk, for eksempel dress. Er du en fjernere bekjent av avdøde, kan du godt være mer alminnelig kledt, men de fleste velger likevel nøytrale farger, som svart, grått eller mørkeblått.

Pengegave

I noen dødsannonser står det at det samles inn penger til et formål – enten istedenfor blomster eller at man kan velge. Dersom det er opprettet minneside på byråets hjemmeside for den som er død, kan du ofte gi penger der.

I de fleste tilfeller er det også mulig å gi penger i seremonien. Da står det som regel ei gavekasse i kirken hvor pengene samles inn. Mange gjør i stand dette på forhånd, og legger det i en konvolutt sammen med et kort til de etterlatte hvor de skriver en hilsen. Alle kort og penger overleveres til de etterlatte etter seremonien.

Hvor skal jeg sitte?

I mange kirker er det tradisjon for at familien sitter samlet på den ene sida av midtgangen. Ofte er det på den sida som presten pleier å stå under seremonien, gjerne der lesepulten står. Andre enn familie kan også sette seg på den sida, men fortrinnsvis ikke på de fremste benkene. Og husk å skru av mobilen før du går inn i seremonilokalet!

Ute ved bilen/graven

Som regel avsluttes seremonien med at kista bæres ut til graven eller til bårebilen. Når alt er avsluttet her, velger de fleste å hilse på de pårørende. Dersom seremonien avsluttes med at kista kjøres vekk, bør man vente med å hilse til bårebilen er ute av syne.

Kontakt Oss
x